Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyapszichológia alapjai

2009.02.09


"A falkavezérré váláshoz mindenki számára más út vezet...
 
 vess hát egy őszinte pillantást a viselkedésedre,
 
 az általad sugárzott energiára, és a tetteidre."
 
                                                                         (Cesar Millan)


 
A kutyapszichológia alapjai


 • Születésük után a kutyák elsődleges érzékszerve az orruk, utána kezdik használni a szemüket, majd legvégül a fülüket. A szaglás a legerősebb érzékelés számukra. A „hiszem, ha látom“ kutyanyelven annyit tesz, „hiszem, ha érzem“. Semmi értelme tehát kiabálni velük, mert nem a szavakra, hanem az energiára és a szagokra figyelnek.


 • A kutyák mindig a szaglás, a testbeszéd és az energia nyelvén kommunikálnak egymással és más állatokkal. Velünk is folyamatosan kommunikálnak, bár nem mindig vagyunk tisztában az általunk küldött üzenetekkel. Semmiképpen nem hazudhatsz egy kutyának az érzéseidről.


 • A kutyákban mélyen gyökerezik a falkamentalitás. Ha nem gyakorolsz irányítást a kutyád felett, akkor ő próbál majd kompenzálásként dominanciát vagy labilis viselkedést mutatni.


 • Egyetlen kutya sem képzeli magát embernek, mint azt sok állattartó tévesen hiszi. Tökéletesen elégedettek kutyalétükkel. Ha azt hiszed, a kutyád embernek képzeli magát, nagy a valószínűsége, hogy kedvenced olyan kutya, aki tudja magáról, hogy kettőtök közül ő a vezér.


 • A kutyák világában csak stabil vagy labilis lehetsz, azaz vezető vagy követő.


 • A kutyák természetes „célja“, hogy csatlakozhassanak valakihez, hogy harmóniában, egyensúlyban és a természettel teljes összhangban élhessenek.
 

• A kutyák a jelenben élnek. Nem rágódnak a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. Éppen ezért, nagyon gyorsan tovább tudnak lépni labilis viselkedésükből – feltéve, ha mi lehetővé tesszük.