Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Cesar módszer lényege 2.

2009.06.14

Íratlan szabályok: Az kutyák anyja és a falkavezér is ezt az energiát használja, hogy felállítsa a szabályait, korlátait annak, hogy a kutya miként viselkedjen a környezetével. A falkavezér mindezt halkan teszi, az anya esetleg felkapja a kölyköt, ha elcsavarog a "határon túlra".
A falkavezér nem áraszt nyugtalan, ideges energiákat, ezért nekünk, gazdiknak sem szabad. Ha nem szabod meg a korlátokat nyugodt-magabiztos hozzáállással, a kutya nem fog tisztelni. A várakozás a másik eszköze a falkavezérnek, hogy bebiztosítsa pozícióját. A kölykök várakoznak, hogy ehessenek. A kutya addig nem indul el, amíg a falkavezér azt nem akarja, hogy elinduljon. A várakozás egyfajta szellemi munka a kutya számára. A háziasítás azt jelenti, hogy a kutyának nem kell vadászni az élelemért, de még mindig megdolgozhat érte. Erősítsd meg a falkavezér szerepedet azzal, hogy megdolgoztatod a kutyát. Vidd ki sétálni, mielőtt enni kap, és ne add oda neki az ételt, amíg nem érte el a nyugodt-alázatos lelkiállapotot. (Egy kis extra fizikai munka segít a túlságosan energetikus egyedeknek.) Próbálkozhatunk ezzel: mondd a kutyának, hogy üljön le, amíg leteszed a tálját a földre, és addig nem adhatsz engedélyt az evésre, amíg le nem nyugodott.
A kutyák nem követik az érzelmes vezetőt! A kutyák nem tudják a nevünket, a nem érdekli a bőrünk színe, fogalmuk sincs az életben elért sikereinkről. Lehetünk az Egyesült Államok Elnöke is, a kutyát ez nem érdekli. Ők csak az energiákat érzékelik, amiket megosztunk velük.
A kutya nem követi az érzelmes, szeretnivaló gazdit. A nyugodt és magabiztos vezetőre hallgat. Az anyjuk is nyugodt, mikor a kölykök megszületnek, és a kicsiknek ez az első energia, amit érzékelnek. A szeretet az emberi lények ajándéka (mindig kutyáink  adott tudatállapotát erősítjük meg ezzel).
A legtöbb kutyának van otthona, megvan a betevője és rengeteg szeretetet kap. Ezek azok a kutyák, amik a legkönnyebben instabillá, kiegyensúlyozatlanná válnak, mert nem dolgoznak meg az ételért és a vízért. A kutyának szüksége van egy vezetőre ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen és kötődjön. Minden nap ki kell adni az utasításokat a részére. A vezetés és a szeretet örökre szól, azonban gyakran elgyengülünk, csak szeretetet adunk és elfelejtünk irányítani.
Szabályok: A kutya tréningjét minél előbb el kell kezdeni. Az anya is a születéstől kezdve oktatja a kölyköket. Ő szabja meg mikor esznek, mikor játszanak és meddig csavaroghatnak el. A felnőtt kutyának ugyanúgy szüksége van arra, hogy felállítsák a szabályokat, amiket be kell tartani.
Másik nagyon fontos szükséglete a kutyának a séta. A természetben az állatok nagyobb távolságok megtételével keresik meg az élelmet.
Az elhelyezkedés, a sorrend is fontos: ha a kutya előtt gyalogolsz, a kutya falkavezérként tekinthet rád. Fordítva is igaz, ha a kutya irányít téged, akkor ő a vezér. Gyakorold ezt séta közben és a kutya főnökként fog rád tekinteni. Ahhoz, hogy kivívjuk a kutya tiszteletét, meg kell érteni a falka alapköveit.
A kutyák a pillanatnak élnek. Nem törődnek a múlttal vagy a jövővel, mint mi, emberek. Egy kutya először is kutya és csak másodlagosan egy bizonyos fajta. Sokan úgy gondolják, hogy a németjuhászok egy bizonyos módon viselkednek, holott a németjuhász csak egy kutyafajta, mint egy kulturális háttér a kutyavilágban. Egy keverék kutyában ugyanúgy kialakulhatnak a negatív jellemvonások, mint a németjuhászban. Ne a fajtára koncentrálj, hanem a viselkedésre. Természetesen vannak fizikai különbségek a fajták között, például egy szibériai husky több tíz mérföldet képes menni, és így nem igazán illik egy belvárosi lakásba. Ugyanakkor ha biztosítjuk számára a megfelő és rendszeres testedzést mint séta, biciklizés, futás, akkor egy boldog, kiegyensúlyozott kutyus tulajdonosai lehetünk.
Cesar Millan hármas formulája a kutyáink természetes igényeinek kielégítésére, (út egy tökéletes kapcsolathoz) :
millan.jpg
Exercise-Testmozgás:
  az első és a legfontosabb tevékenység kutya és a  felelős embertárs között (fajtától, adott egyedtől függően, pl. alacsony mozgásigényű kutyánál is, minimum napi 60-90 perc közös séta)
Discipline-Fegyelem: a kutya és a gazdi közötti szabályok, határok, korlátok erőszakmentes és következetes kijelölésével történik.
Affection-Szeretet: nem feledve az előző két lépcsőfok fontosságát, a felelős gazdi a kutya felé kinyilvánított szeretete az utolsó a sorban. Ez nem szeretetmegvonást jelent, csupán a szeretet megfelelő időzítését, amit a kívánt, nyugodt viselkedés  jutalmazásaként, megerősítéseként is használhatunk. Ez az alkotóelem  igazán elmélyítheti kapcsolatunkat, de csak akkor ha figyelembe vesszük az állatok természetes igényeit és együttérző, empatikus szeretettel tekintünk rájuk.
Mindezeket az ismereteket a képzésnél és a nevelésnél is figyelembe véve erőszakmentesen érhetjük el, hogy négylábú társunk egy kiegyensúlyozott, boldog, együttműködő kutyaéletet élhessen, ami a közös boldogságunk kulcsa és a felelős kutyatartás alapja.